Publicat: mar, Oct 6th, 2015

Poveste de viață și modă

Când vorbim de modă, ar trebui să ne gândim la haine, la prezentările de modă ale unor designeri celebri, la noile colecții ce urmează să fie lansate pentru sezonul rece toamnă – iarnă sau au fost lansate. Dar, cuvântul modă a ajuns foarte popular și este folosit în toate domeniile, indiferent că vorbim de haine, bijuterii, mașini sau telefoane. Totul este o modă.

De exemplu, zilele trecute mă plimbam prin centrul vechi al Bucureștiului și aud două tinere ce vorbeau mai tare: ” știi, de Crăciun îmi schimbă mama telefonul, renunț la iPhone 5, îmi ia iPhone 6. au mai toți colegii mei, nu mai eram în pas cu moda”. A fi la modă înseamnă să ai iPhone 6? Dacă prefer Android, ce fac? Nu sunt la modă? Unele persoane nu cunosc corect semnificația termenului a fi la modă.

Miuccia Prada spunea despre modă: “ținuta este ceea ce prezinți lumii, în special în prezent, când contactul uman este atât de scurt. Moda reprezintă un limbaj instant”. Cred că ar trebui să ne referim la modă doar atunci când vorbim despre ținute, colecții de haine, branduri celebre, case de modă și să nu asociem cuvântul cu alte domenii.

Un alt exemplu greșit ce îmi vine acum în minte legat de modă … se întâmpla în urmă cu mulți ani, eram în clasa a 8-a și mă pregăteam să ma pregăteam de Capacitate. Ne vizitează o prietenă de familie împreuna cu fata ei. Din vorbă în vorbă ajungem să vorbim despre școală. Mama o întreabă pe prietena ei la ce liceu vrea să își înscrie fata. Aceasta răspunde că la un liceu cu profil real, matematică – informatică. Când am auzit am rămas uimit, ea fiind o fată foarte bună la limba română și engleză. La care mama fetei completează, acum este la modă mate -info și este de viitor și trebuie să fim și noi la modă, că și fata lu x tot acolo vrea să dea și băiatul lui y tot acolo dă și trebuie să intrăm și noi tot la matematică – informatică. La modă este să știi cum să te îmbraci, să te simți fericită în hainele în care ești îmbrăcată pe stradă, nu să îți alegi drumul în viață după x și y. A făcut o facultate care nu are treabă cu matematica sau informatica, nu vă mai zic domeniu, o facultate care nu îi folosește la nimic.

În dex, cuvântul modă semnifică obicei, deprindere colectivă, specifică la un moment dat unui mediu social; spec. gust, preferință generalizată la un moment dat pentru un anumit fel de a se îmbrăca, și dexul tot la îmbrăcăminte face referire.

Altă discuție care mi s-a părut bizară, este să îți dai copilul la o creșă sau grădiniță la modă. Doi prieteni care sunt tătici au adus în discuție subiectul grădinița.  Toți părinți își duc copii la grădinița x, că au auzit ei că dacă îți duci copilul la o creșă de fițe este ca și când ți-ai lua o mașina pe la vreo 100 de mii de euro. Bună comparație, ei stau în sectorul 3 și le sugerez să arunce o privire aici – Cresele din Sectorul 3.

Despre autor

- Moda nu este ceva ce există numai în rochii. Moda este în cer, pe stradă, modă are de a face cu idei, modul în care trăim, ceea ce se întâmplă.

Afișează 1 Comments
Spune-ți părerea
  1. Klik spune:

    Happy to visit your site:-). Best regards!

Comentezi? pe DespreModă.ro

XHTML: Puteți folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Facebook “Nu poți avea niciodată prea multă grijă atunci când îți alegi pantofii. Prea multe femei consideră că nu sunt importanți, dar adevarata eleganță a unei femei se masoară după ce poartă în picioare.” Christian Dior “Nu poți avea niciodată prea multă grijă atunci când îți alegi pantofii. Prea multe femei consideră că nu sunt importanți, dar adevarata eleganță a unei femei se masoară după ce poartă în picioare.” Christian Dior “Ținuta este ceea ce prezinți lumii, în special în prezent, când contactul uman este atât de scurt. Moda reprezintă un limbaj instant.” Miuccia Prada “Ținuta este ceea ce prezinți lumii, în special în prezent, când contactul uman este atât de scurt. Moda reprezintă un limbaj instant.” Miuccia Prada